En Değerli Madenler

En Değerli Madenler

23 Nisan 2024 tarihinde oluşturuldu.
En Değerli Madenler

Oluşumu yüzyıllarca süren ve çıkarılması için bin bir çaba harcanan birçok değerli maden ve madde bulunuyor. Ekonomik olarak oldukça değerli olan bu maddeler aynı zamanda oldukça nadir bulunuyor. Dünyanın farklı bölgelerinde ve yerlerinde çıkarılan ya da bulunan bu maddelerden bazılarının 1 gramı bile dudak uçuklatan fiyatlara satılabiliyor.

Dünya üzerinde birçok farklı kaynak ve maden bulunuyor. Oluşumları belki de yüzbinlerce yılı bulan bu madenler ve maddelerden bazıları o kadar değerli ki 1 gramı bile adeta servet değerinde. Piyasa değeri milyon dolarlarla ölçülen bu maddelerden bazıları uzaydan Dünya’ya düşen elementlerden oluşuyor. Bazıları sanayi bazıları uzay bazıları ise yatırım amacıyla kullanılabiliyor.

En Değerli Madenler Hangileri?

Bir mineralin cevher değeri taşıması için piyasa şartları gibi birtakım ekonomik etkenlerce belirlenen Tenör değerlerine sahip olması gerekiyor. Ne kadar çıkarılması meşakkatli olsa da sonunda bir servet değerinde kazanç sağlayan madenler, bulanın ve yatırımcısının yüzünü güldürüyor. İşte 1 gramı bile altın değerinde olan maddeler…

Antimatter (Antimadde) 1 gramı: 62 trilyon dolar

Dünyanın en pahalı maddesi ünvanına sahip; Antimatter, muhtemelen uzay yakıtı olarak kullanılabilir ancak bunun için pahalı ve ileri bir teknolojiye ihtiyaç var. Paul Dirac denklemiyle ortaya çıkarılmış ve daha sonraki gözlemlerle de varlığı doğrulanmıştır.

en değerli madenler-antimatter-antimadde

Antimadde en basit hâliyle normal maddenin zıttıdır. Daha da özelleştirecek olursak, antimaddenin atomaltı parçacıkları, normal maddeye göre zıt özellikler taşımaktadır. Bu atomaltı parçacıkların elektrik yükleri, normal maddenin atomaltı parçacıklarının tam tersidir.

Antimadde, Büyük Patlama’dan sonra normal maddeyle birlikte oluşmuştur; fakat sebebinin ne olduğunu bilim insanları tam anlamıyla bilemeseler de, evrende oldukça nadir bulunmaktadır.

Kuyrukluyıldız tozu: Gramı 28 milyar euro

“Stardust” uydusunun uzayda “Wild II” adlı kuyrukluyıldızdan topladığı tozun gramı 28 milyar euro’ya geliyor. ABD’li gezegen bilimci Amir Alexander, tozun Güneş Sistemi’nin ilk zamanlarına ait olduğunu açıkladı.

en değerli madenler-kuyrukluyıldız tozu

Yıldıztozu meteoritlerle ilişkilendirilmeden önce yıldızlararası alandaki tozun bir bileşeniydi. Dört milyar yıldan fazla bir zaman önce meteoritlerin gezegensel yığılma diskinde ilk toplaşmasından beri meteoritler bu yıldıztozu taneciklerini hala depolarlar.

Trityum 1 gram: 30.000 dolar

Tritium, tiyatro, okul ve ofis binalarında bulunan ÇIKIŞ işaretlerinde kullanılan bir maddedir. Sadece ABD’de 2 milyondan fazla trityum EXIT işaretleri bulunmaktadır. Trityum atmosferde, hidrojenin 1018 de biri kadar bulunur.

en değerli madenler-trityum

Atmosferdeki trityum, kozmik ışınların meydana getirdiği hızlı nötronların, protonların veya mesonların azot ile reaksiyonundan meydana gelir. Yeryüzünün mevcut trityum miktarı yaklaşık 1 kg tahmin edilmektedir.

Kaliforniyum 252 1 gramı: 27 milyon dolar

Gerçekte herhangi bir pratik kullanım alanı olmayan kaliforniyum 252, 1950 yılında keşfedilmiş oldukça değerli bir maddedir. İlk kez Şubat 1950’de Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley’deki laboratuvarda küriyumun alfa parçacıkları (helyum iyonları) ile bombardıman edilmesiyle üretildi. Aktinit serisinin dokuzuncu üyesi ve sentezlenen altıncı uranyum ötesi elementtir.

en değerli madenler-kaliforniyum

Kaliforniyum nükleer reaktörlerde ve parçacık hızlandırıcılarda üretilir. Element, keşfedildiği Kaliforniya Üniversitesi ve Kaliforniya eyaletinin onuruna bu şekilde isimlendirildi.

www.madensahasi.com iletişim